28 Ocak 2018 Pazar

Pazar keyfi: Kişi adı taşıyan futbol kulüpleri-1


Bir futbol kulübü kuruluşu sırasında adını büyük ölçüde bulunduğu yerleşim yerinin adından alır. Bu, akla ilk gelen yol olup o kentin insanlarını aidiyet yönünden de başarılı bir şekilde bağlar. Tabi eğer özellikle ülkemizde o yerin belediyesi bir kulüp kurmuşsa "Belediyespor" eki de ilave olur isme. Ardından müessese adları da önemli yer tutar. Demirspor, Şekerspor, PTT, DSİ ve daha birçok resmi kurum adı taşıyan amatör kulüplerde olduğu gibi. Bir de nadide isimlere sahip olan takımlar vardır. Akla ilk gelenler Gençlerbirliği ve Altay şüphesiz. Örnekler çoğaltılabilir...

Peki bir futbol kulübü adını şahıstan alıyorsa? Geçtiğimiz günlerde çok sevdiğim bir abimin önerisi ile sanatatak.com'da Koray Mithat'ın bir yazısını okudum. Zaman zaman "bunlar nasıl takım adı ya!" diye şaşırıp kaldığım o kulüplerin çoğu meğerse ismini tarihi şahsiyetlerden almış. Ben de bir derleme yapayım bari dedim ve bu güzel konuyu işlemeye karar verdim. Yazımın çıkış noktasının ve önemli yerlerinin Mithat'ın yazısı olduğunu belirterek başlayalım.

İnsan isimli futbol kulüplerinin ana vatanı Güney Amerika toprakları. Bugünkü 1. bölümde buradaki takımlara bakmayı düşündüm.

CR Vasco da Gama (Brezilya)

1898 yılında kurulan kulüp ilk aşamada kürek alanında faaliyet göstermiş. Zaten açılımı olan "Club de Regatas Vasco da Gama" adı "Vasco da Gama Kürek Kulübü" diye çevrilebilir. 1915'te futbol şubesini açan kulübün çoğunlukla Portekiz asıllı olan kurucuları ülkelerinin tarihinde önemli bir yer tutan kaşif Vasco da Gama'nın (1469-1524) adını vermişler. da Gama'nın Hindistan'a yolculuğunun 400. yıl dönümü vesilesiyle böyle bir onurlandırma yapmışlar. Siyah beyaz renklere sahip olan kulüp ambleminde de doğal olarak gemi figürü kullanıyor. Maçlarını 21.880 seyircili Estádio São Januário'da oynayan Rio kentinin takımının 4 lig ve 1 kupa şampiyonluğu mevcut. Ayrıca 1998'de Copa Libertadores'i müzesine götürmeyi de başarmıştı.

Newell's Old Boys (Arjantin)

3 Kasım 1903'te kurulan Rosario şehrinin takımı adını İngiliz öğretmen Isaac Newell'dan alıyor. Ortaya çıkış yönüyle biraz Galatasaray'a benzetebiliriz. 1853-1907 yılları arasında yaşayan Newell, 16 yaşında babası ile Arjantin'e göç etmiş. 1884'te Anglikan Arjantin Ticaret Okulu'nu kurmuş. Newell aynı zamanda sportif faaliyetlere önem veren bir eğitimci olarak başta futbol olmak üzere birçok branşın bilinmesine vesile olmuş. Hatta ülkede futbolun oynanmasına öncülük eden ilk isim olarak kabul ediliyor. 1900'de oğlu Claudio okulun yönetimini devralıyor. 1903'te ise Claudio Newell'ın öncülüğünde kulüp faaliyetlerine başlıyor. "Old boys" tabiri okulun mezunları için kullanılırmış. Takımın ilk sporcuları da Newell'in Ticaret Okulu'nun mezunları olduğu için takım Newell's Old Boys adını seçmiş kendisine. Kulüp renk olarak ise okulun ambleminde yer alan kırmızı ve siyahı seçmiş. Bu renklerin de bir öyküsü var; İngiliz Isaac Newell ve eşi Alman Anna Jockinsen'in ülkelerinin bayrak renklerinin karışımını oluşturuyor. Maçlarını bugün 42.000 seyirci kapasiteli Estadio Marcelo Bielsa'da oynayan takım 6 lig şampiyonluğu ile ülkenin hatırlı bir gücü olmayı sürdürüyor.

Club Atlético Aldosivi (Arjantin)

1911 yılında Mar del Plata şehrinin limanında çalışan işçiler boş vakitlerinde sportif faaliyetlerini yapmak için bir kulüp kurma fikri sunmuş. 1913 yılında kurulan takımın ismi inşaat firması Puerto'nun 4 ortağının soyadlarının ilk iki harfinden oluşturularak seçilmiş. (Allard, Doulfus, Sillard ve Wiriott) W harfinin telgrafta karşılığı olmaması sebebiyle V'ye çevrilmiş daha sonra. Yeşil beyaz renkleri kullanan kulüp 1979'da şehrin iki farklı kulübü ile birleşince Defensores del Puerto adını alsa da 1981'de yeniden ilk ismine dönmüş. Şu sıralar ikinci ligde mücadele eden takım maçlarını 35.354 seyircili Estadio José María Minella'da oynuyor.

O'Higgins F.C. (Şili)

1954'te kurulan O'Higgins Braden ile 1916'da kurulan América de Rancagua kulüplerinin 1955'te birleşmesi ile doğan kulüp ismini 1778-1842 yılları arasında yaşayan ve Şili'nin bağımsızlık savaşının kahramanı ve ülkenin kurucu önderlerinden sayılan Bernardo O'Higgins'den alıyor. Mavi beyaz ve yeşil beyaz renkleri ile sahalarda boy gösteren kulüp maçlarını 13.849 seyirci kapasiteli Estadio El Teniente'de oynuyor. Takım, 2014 Apertura şampiyonluğu ile şu ana dek tarihindeki tek lig zaferini elde etti.

Club Presidente Hayes (Paraguay)

1907'de kurulan takım ismini 19. ABD Başkanı Rutherford B. Hayes'ten alıyor. Dünyada ismini Amerikan başkanlarından alan başka kulüpler var mıdır bilemiyorum. 1864-1870 yılları arasında yaşanan Paraguay - Üçlü İttifak (Arjantin, Brezilya, Uruguay) Savaşı sonrasındaki barış görüşmelerine öncülük ve hakemlik etmesi sebebiyle ülkece çok sevilen bir karakter olmuş Hayes. Yaklaşık 40 yıl sonra kurulan kulüp de bu ismi seçmiş kendisine. Şu sıralar alt liglerde mücadelesine devam ediyor kırmızı beyazlı ekip. Bu arada bir ilave; Hayes'in adı Paraguay'da bir bölgeye de verilmiş.

Club Atlético Douglas Haig (Arjantin)

1918'de Buenos Aires'teki Pergamino bölgesinde çalışan İngiliz demir yolu işçileri, Müttefikler'in I. Dünya Savaşı'ndaki zaferi onuruna bir takım kurmak istemiş. İşçilerin başındaki şef Ronald Leslie ise bu isteği kabul etmiş ama bir şart koşmuş; kurulacak olan kulübe savaş sırasında görev yapmış olan Mareşal Douglas Haig'in adını vermek. İstek yerini bulmuş ve kırmızı siyahlı kulüp faaliyetlerine başlamış. Douglas Haig bu sezon 3. ligde boy gösteriyor ve maçlarını 10.000 kapasiteli Estadio Miguel Morales'te oynuyor.

Club Deportivo Godoy Cruz Antonio Tomba (Arjantin)

Kısaca Godoy Cruz olarak tanıdığımız mavi beyaz renklere sahip bu kulüp iki şahsın adını taşıyor. İlk önce 1921 yılında Arjantin'in bağımsızlık bildirgesine imza atanlardan olan Tomás Godoy Cruz'un onuruna Sportiva Godoy Cruz ismiyle kurulan kulüp, 1930'da Deportivo Bodega Antonio Tomba takımını bünyesine dahil etmesiyle bugünkü ismini aldı. Tomba ise Bodega'ya sponsor olan ve ismini veren bir kişiymiş. Maçlarını 14.000 kapasiteli Estadio Feliciano Gambarte'de oynayan takım ilk kez 2006'da en üst lige yükselmiş, bir sezonluk düşüşten sonra ise 2008'den beri Primera'daki mücadelesini kesintisiz sürdürüyor.

Colo-Colo (Şili)

Çocukluğumdan beri ismi bana en sempatik gelen takım. 1925'te Deportes Magallanes oyuncusu David Arellano'nun kulübüyle yaşadığı anlaşmazlık sonrası yanına bazı genç oyuncuları da almasıyla faaliyete başlamış. İsmini ise Kızılderili Mapuçe Kabilesi reisi Colocolo'dan almış. Anlamı "Dağ Kedisi" demek. Kulübün logosundan da bu hikayeyi anlamak mümkün esasında. Maçlarını 47.347 seyirci kapasiteli Estadio Monumental David Arellano'da oynayan takım 32 lig ve 11 kupa şampiyonluğu ile ülkenin en büyük gücü. 1991'de Copa Libertadores'i kazanıp, Kıtalararası Kupa'da da final heyecanı yaşayarak dünya çapındaki bilinirliğini iyice artırmış.

Önümüzdeki hafta ise Avrupa'dan ve yine diğer coğrafyalardan kulüplerle devam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder