10 Haziran 2014 Salı

2014 Dünya Kupası'na Doğru (H Grubu)


H Grubu
Belçika
Cezayir
Rusya
Güney Kore

--Ön Bilgiler--
Torbalar belirlendiği anda dünya sıralamasında, Belçika 5., Cezayir 32., Rusya 19. ve Güney Kore 56. sıradaydı. Grubun dünya sıralaması ortalaması da 28 ediyor ki, A Grubu ile birlikte en son sırada yer alıyor böylece.

Takımların önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Belçika 1 - 4 SSCB (1970 Gruplar)
Belçika 0 - 1 SSCB (1982 2. Tur Gruplar)
Belçika 4 - 3 SSCB (1986 2. Tur) (Uzatmalarda)
Belçika 3 - 2 Rusya (2002 Gruplar)

Güney Kore 0 - 2 Belçika (1990 Gruplar)
Güney Kore 1 - 1 Belçika (1998 Gruplar)

Belçika, Dünya Kupası'nda son kez yer aldığında yıl 2002'ydi. O turnuvada pek de somut şeyler yapamamışlardı. Zaten 2000'li yılların tamamında ve 2010'lu yılların ilk dönemlerinde duraklama yaşanıyordu. Bir yandan arka planda ise müthiş bir yapılanmanın meyveleri olgunlaşıyordu. Şimdi o çocuklar ilk dev sahne deneyimini yaşayacak. Çoğu kişinin kağıt üzerinde okurken heyecanlandığı, adeta bir fantezi futbol oyunundan fırlamış kadroya sahipler. Her mevkide müthiş meziyetleri olan yüzler var. Kalede; Courtois ve Mignolet. Defansta; Vermaelen, Vertonghen, Kompany öne çıkanlar. Orta saha ise Witsel, De Bruyne, Fellaini, Hazard, Dembele ve Mirallas ile parlıyor. İleri uçta da Mertens ve Lukaku gol umutları. Biraz Almanya profiline sahipler. Nokta santrfor denilen tipte oyuncu az. Bu arada uğruna 6-7 ülkenin heba olduğu Adnan Januzaj da forma bekleyenler arasında. Hazard önderliğinde iyi işler çıkaracaklardır diye bekliyorum. Zaten bunu tüm dünya bekliyor aslında. Sanırım en büyük sorunları bu olacak. Şimdiden beklentiler yüksek tutuldu ve sanki 1986'da elde edilen dördüncülük tekrarlansa burun kıvıran çok olacakmış gibi duruyor neredeyse. Gruptan çıkma konusunda bir sürpriz yaşayacaklarını sanmıyorum. İleriki turlarda biraz da rakiplere göre ihtimaller değişebilir.

Cezayir, gruplardan öteyi göremeyen takımlardan birisi. Avrupa'ya üst düzey oyuncu gönderen sağlam Afrika ekipleri arasında ama Cezayir'de, bir araya toplanma olunca kimya tutmuyor. Defansta kaptan Bougherra sigorta konumunda. Taider ve Bentaleb gibi iki isim henüz genç olsalar da adlarını duyurdular. Beklentiler yüksek olacak. Bu iki isme nispeten daha görmüş geçirmiş olan Brahimi, Feghouli, Yebda eklenince orta sahada umut ışığı oluşuyor. İleride Ghilas ve Slimani, Portekiz Ligi'nin tecrübesini yanlarında getiriyor. Kendi liginde oynayan 2 tane oyuncuları var, ikisi de kaleci (Si Mohamed ve Zemmamouche). İki Avrupa takımının bulunduğu gruba düşmeleri onlar açısından şanssızlık. Zayıf bir halka hüviyetindeler ve bu yüzden çok uzun sürmeyecek maceraları.

Rusya da tıpkı Belçika gibi 2002'de son kez yer almış ve o dönemlerde Onopko ile Karpin dışında bilinen isimlere sahip olamamıştı. Uyanış Euro 2008'deki yarı finalle geldi. O başarıdan sonra da futbolda "ben de varım." demekteler. Capello yönetiminde ciddi hedefleri var. 23 oyuncu da kendi ülkesinde oynuyor. Forster'ı dışarıda tutarsak İngiltere ile aynı görünüme sahip oluyorlar. 2008 ve 2012'den kalıplaşan, Berezutski, Kerzhakov, Denisov, İgnaseviç, Zhirkov kadrodaki ağır abiler. Euro 2012'de ufaktan kendisini tanıtan Dzagoev artık daha tecrübeli. Kokorin ve Mogilevets dikkat çeken gençler. Lakin ağırlık tecrübeden yana. Belçika'dan sonra ikinci olabilirler en kötü. Kaza yaşayacaklarını sanmıyorum.

Finallere 9. kez katılacak olan Güney Kore, tarihin en başarılı Asya ekibi. Üstelik 1986'dan beri 8 kez üst üste aksatmadan yer alıyorlar. Yine de, büyük bir atılım yapmazlarsa, başarılı bir jenerasyon yakalamazlarsa ve hatta genlerinde futbola kayma yönünde olumlu değişimler yaşamazlarsa ev sahibi olduğu 2002'deki dördüncülüğü veya yukarısını pek göremeyecekler gibi. Açıkçası kendime de kızıyorum. Bu takımı çok iyi takip edemedim. Bireysel durumlara tam olarak hakim değilim. Sadece Watford'dan Chu-young Park, Sunderland'dan Sung-yueng Ki ve Bolton'dan Chung-young Lee bilinen yüzler. Bundesliga'dan 4 oyuncuları var. Çin, Güney Kore ve Japonya liglerinden gelenler de ayrı bir grup. 2. tur için çok çetin iki Avrupa takımı var önlerinde. Zorlayabilirler belki ama ikisinden birini geride bırakması pek mümkün gözükmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder