6 Haziran 2014 Cuma

2014 Dünya Kupası'na Doğru (A Grubu)





A Grubu
Brezilya
Hırvatistan
Meksika
Kamerun

--Ön Bilgiler--
Gruplar belirlendiği anda dünya sıralamasında, Brezilya 11., Hırvatistan 18., Meksika 24. ve Kamerun 59. sıradaydı. Grubun dünya sıralaması ortalaması 28 oluyor. Bu da H Grubu ile birlikte en düşük sıralama ortalaması demek.

Takımların önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Brezilya 1 - 0 Hırvatistan (2006 Gruplar)

Brezilya 4 - 0 Meksika (1950 Gruplar)
Brezilya 5 - 0 Meksika (1954 Gruplar)
Brezilya 2 - 0 Meksika (1962 Gruplar)

Kamerun 0 - 3 Brezilya (1994 Gruplar)

Hırvatistan 0 - 1 Meksika (2002 Gruplar)

Ev sahibi Brezilya 1950'den sonra yeniden kupayı düzenleyecek. O zamanki dramatik final hüsranı sonrası bu sefer işi şansa bırakmak istemiyorlar. Son yıllara göre çok sağlam bir defans jenerasyonu ile seyirci karşısına çıkacak. Kalede ise Julio Cesar, Jefferson ve Victor gibi üç tecrübeli isim var. Bana göre takımın grafiğini bu blok belirleyecek. Alves ve Luiz'in hücuma katkı meziyetleri çok önemli bir artı. Orta saha ise "premier" tabanlı olacak. Bireysel anlamda Oscar'ın turnuvası olabilir. İleri uçta hiç şüphesiz gözler Neymar'da olacak. Bu onun ilk büyük turnuvası. Hulk'un da kendisini birkaç kademe daha yukarıya taşıyıp kanıtlaması açısından önemli bir fırsat. Eğer değerlendiremezse belki son turnuvası olabilir. Brezilya'nın rakiplerine karşı geçmişteki üstünlükleri de göz önüne alınır ve hele bir de seyirci rüzgarı da buna eklenmiş olursa rahat bir şekilde turlayacaklarını düşünüyorum. Geçen yaz oynanan Konfederasyonlar Kupası zaferini sıcak tutmak gerek. Şunu da unutmayalım; Konfederasyonlar Kupası'nda şampiyon olan takım, bir sonraki yıl düzenlenen Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaşamadı.

Hırvatistan Euro 2008 ve Euro 2012 iskeletinin biraz daha tecrübe kazanmış şekliyle burada olacak. Sevilla ile şahane bir sezon geçiren Ivan Rakitic takımın beyni konumunda. Forvet hattının öldürücü olmaması soru işaretlerinden birisi. Meksika karşısında oynayacakları son maç kritik bir konumda olabilir. Bence tur atlamaları başarı sayılmalı.

Bulunduğu kıtanın futbol sistemi nedeniyle kupanın gediklisi olan Meksika ise tecrübesini konuşturacaktır. Zaman zaman Brezilya'ya dahi zor anlar yaşatabilen takımın son dakika golleri de tüm dünyanın malumu. Avrupa'da oynayan gençler ve yereldeki tecrübelilerin karması olan kadroda Javier Hernandez önemli rol üstlenecek. Tecrübelerini yabana atmamak gerek, tur atlayacaklarından eminim.

Bosna ile birlikte "bizden" kategorisinde yer alan Kamerun'un kadrosunda şu an için 5 oyuncu ülkemiz liglerinden. Geçen sezonu kiralık olarak Beşiktaş'ta geçiren Galatasaray oyuncusu Dany ve yine aynı takımdan Chedjou defanstaki isimler. 3 kaleciden 2'si yine bizim topraklarda; Torku Konyaspor'un eldiveni Charles Itandje ve geçen sezonu kiralık olarak Fethiyespor'da geçiren Sammy N'Djock. MP Antalyaspor'dan orta saha Eyong Enoh ve Fenerbahçe'nin forveti Pierre Webo diğer isimler. Webo'nun hazırlık dönemindeki sakatlığı etkileyebilir. Takım olarak az gol atan Kamerun bunu elemelerde de gösterdi. Song, Eto'o, Matip ve Choupo-Moting kilit isimler. Eto'o gidiş gelişlerinden sonra bu kupada da boy gösterecek ve galiba buradan sonra kesinlikle bitirecek. Pek eski gücünde olamayan bu ekip gruplarda bavulunu toplar diye düşünmekteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder