8 Haziran 2014 Pazar

2014 Dünya Kupası'na Doğru (D Grubu)


D Grubu
Uruguay
Kosta Rika
İngiltere
İtalya

--Ön Bilgiler--
Torbalar belirlendiği anda dünya sıralamasında, Uruguay 6., Kosta Rika 31., İngiltere 10. ve İtalya 9. sıradaydı. Grubun dünya sıralaması ortalaması 14'e geliyor, ki bu da 8 grup içinde G Grubu'ndan sonra en üst ikinci nokta. Ölüm grubu diye buna derim. Çünkü Kosta Rika dışındaki 3 takım da şampiyonluk(lar) yaşamış. Dünya Kupası finallerine ise 10'dan fazla katılmışlar.

Takımların önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
İngiltere 1 - 2 İtalya (1990 Üçüncülük Maçı)

Uruguay 4 - 2 İngiltere (1954 Çeyrek Final)
Uruguay 0 - 0 İngiltere (1966 Gruplar)

İtalya 0 - 0 Uruguay (1970 Gruplar)
İtalya 2 - 0 Uruguay (1990 2. Tur)

Seribaşı olarak burada yerini alan Uruguay'ın eleme macerası sıkıntılı geçmişti. Güney Amerika grubunu 5. bitirip Asya'dan Ürdün ile play-off oynayan ekip 5-0 ve 0-0 ile kazasız atlattı bu engeli. Cavani, Suarez ve Hernandez gibi önemli gol isimleri takımın kilit üyeleri. Suarez'in, Liverpool ile rüya gibi bir sezon geçirdikten sonra, 31 golle Premier League Gol Kralı unvanını taşıyarak buraya gelmesi çok önemli. Diğer tarafta ise partneri Cavani, PSG'de pek de ön planda olamadığı bir "ilk sezon" heyecanı yaşadı. Gönül onun da daha üst düzey morale sahip olmasını isterdi. Galatasaray'ın kalecisi Fernando Muslera'nın kulübüyle sözleşme uzatması bir doping sağlar mı bilinmez ama hiç kuşkusuz hayati bir öneme sahip olmaya devam edecek. 2010 Dünya Kupası'nda vitrine çıkan daha sonra 2011 Copa America ile başarısını taçlandıran Nando için adını iyice belleklere kazıtması yolunda iyi bir fırsat. Tecrübeli defans hattı da bir diğer artı nokta. Kosta Rika ile başlamaları da iyi bir detay. İngiltere ve İtalya karşısında çok kritik maçlar kendilerini beklese de benim bu grupta 2. tur adaylarımdan birisidir Uruguay. 2010'daki dördüncülük beklenmedik bir anda geldi. Bu sefer ise o kadrodan "gerçekten" bir şeyler bekleniyor. Baskı oluşturacaktır. Fakat belirttiğim gibi takım oyununu çok iyi yansıtan bu ülke ilk ikiye girecektir. Yoksa haksızlığın dibidir.

Kosta Rika, Orta ve Kuzey Amerika'nın hep bir şeyler beklenen, potansiyel olduğu söylenen takımı. 1990'daki ikinci tur başarısı ulusun altın çerçeveli diploması gibi duvarda asılı durmaya devam ediyor. Galiba edecek gibi de. Kendi liginde oynayan 9 isme kadroda yer verildi. Ligi kötü olan diğer takımlara oranla yüksek bir miktar. Bu çok büyük bir dezavantaj. Avrupa havası soluyan Bolanos, Bryan Ruiz, Urena ve Campbell gibi isimler umut kapısı olacak. Joel Campbell, Arsenal tapulu, Olimpiakos kiralamalı geride kalan sezonda önemli işler yaptı. Özellikle Şampiyonlar Ligi'nde rakiplerine çektirdiklerini unutmamak gerek. Bryan Ruiz ise CM ve FM sempatizanlarının hayal kırıklığı olmaya devam ediyor. Bir şeyler beklenip de gerçekleştiremeyen isimlerin başında. Belki de onun da son turnuvası olacak. Gelin görün ki kendisi bu bilinçte olur mu ben pek sanmıyorum. Ölüm grubunda yer almaları bile onları hayattan soğutmaya yeterken, gruptan çıkmaya pek şans vermediğim ama renk katmalarını beklediğim takımdır.

Gelelim kupanın sapığına, 1+1'in 2 etmediği, sürekli finallere bir umut gelip avucunu yalayan İngiltere'ye. Celtic'de oynayan kaleci Forster dışında kadro Premiership karması. Zaten bu ilginç bir detay değil. Diğer turnuvalara oranla biraz daha fazla genç isme yer verilmesi farklı olan nokta. Sterling, Henderson, Wilshere ve Barkley prömiyer yapacak (ya da yapmaları muhtemel) isimler arasında. Bu iyi taraf. Sıkıntılara gelirsek; iş bu gönderinin yazıldığı anda İngiltere son iki hazırlık maçında Ekvador ve Honduras ile berabere kaldı. Alem Rooney'i tartışıyor. Joe Hart'ın Kinder yumurta performansı herkesçe malum. Gerrard-Lampard'ın bir türlü ikili olamaması gibi büyük sıkıntılar ortada duruyor. Çok mu iddialı olacağım bilemedim ama bu gruptan iki Avrupalı çıkmayacak. O çıkamayan da işte bu abiler olacak. İngiltere'nin artık büyük bir dibe vuruş yaşaması lazım ki geniş çaplı bir rönesans başlasın. Yoksa bu gidişle katılıp katılıp ikinci turda, çeyrek finalde elenmeye mahkum olacaklar. Favori olarak görmüyorum. Netim.

Gök Maviler, İtalya şike skandalı olmadan Brezilya'ya geldi. Zor olacak(!) Espri bir kenara "sağlam" takım denilince hep akla gelen ülkelerden olmuştur. Bu turnuvada Serie A + 3PSG gibi benim şu anda uydurmuş olduğum bir formülle yer alacaklar. O üç Parisli İtalyan; Thiago Motta, Salvatore Sirigu ve Marco Verratti. Üçü de önemli rollere girip başarı ile altından kalkabilecek isimler. Bu takım yine savunması ve orta sahası ile işi götürecektir. Başbakan Pirlo -galiba- son kez dünya sahnesine çıkıyor. Ağlama sebebi. De Rossi, Marchisio, Aquilani gibi isimler de kabinesindeki elemanlar. İleride ise Mister Balotelli artık yalnız kalmayacak. Torino'nun iki evladı Ciro Immobile ve Alessio Cerci imdadına yetişti. Ciro, geride kalan sezonda 22 golle Seire A'nın kralı oldu. Önümüzdeki sezon Dortmund forması ile izleyeceğiz. Alessio ise en çok asist yapan isimlerden birisiydi. İtalya bir şeyler yaparsa bu iki kafadarın payı büyük olacaktır diye tahmin ediyorum. İlk maçta İngiltere'den puan koparsa kardır. Sonra Kosta Rika ile oynayacaklar. Son maç olan Uruguay'a tur şansını taşırlarsa sıkıntıya girebilirler. O yüzden 6 puanla başlamak ilk hedef olmalı. Ben lider ya da ikinci, bir şekilde tur atlayacaklarını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder